anIdea_white

Jelenleg nálunk csak a videón látható FDM technológiára van lehetőség!

Az alábbi anyagokkal: PLA, PET-G, ABS, PA12, PC, TPU

Mi is az a 3D-nyomtatás?

A gyakran additív gyártásnak is hívott 3D-nyomtatás olyan gyártófolyamat, mellyel szilárd tárgyak, termékek állíthatók elő egy számítógép által létrehozott digitális fájlból. Ahogy a név is takarja, az eljárás során additív folyamatokat alkalmaznak a termék gyártásához. Ezek a folyamatok progresszív anyagrétegek egymásra építésével hozzák létre a kívánt alakzatot, ahol az egyes rétegek tulajdonképpen tekinthetők a termék egy-egy szűk keresztmetszetének.

A 3D nyomtatás jelentősen eltér az egyéb, jellemzően szubtraktív gyártóeljárásoktól, hiszen anyageltávolítás helyett anyag hozzáadásával jár együtt. Ennek köszönhetően bonyolult alakzatok is kevesebb anyag felhasználásával hozhatók létre.

Time-lapse FDM nyomtatás

3 Videos

Hogyan működik a 3D-nyomtatás?

Egy 3D-nyomtatott tárgy elkészítéséhez a már említett progresszív anyagrétegeket addig halmozzák egymásra, míg az el nem nyeri végső formáját. Legalábbis ez az általános megközelítés. De mik a mögöttes folyamatok?

A folyamat a nyomtatandó tárgy realisztikus modelljének elkészítésével kezdődik. Ezt általában egy CAD szoftver segítségével készítik és vitathatóan az egész 3D-nyomtatás legkényesebb része. Ilyen 3D modellező szoftverek például a TinkerCAD, a Fusion360 vagy a Sketchup.

A bonyolult tárgyak esetén a modelleket gyakran szimulációkkal tesztelik az esetleges deformációk felderítése érdekében. A kinyomtatott tárggyal kapcsolatban persze általában az is elvárás, hogy esztétikus legyen, de ez nem minden esetben meghatározó tényező.

3D-nyomtató technológiák

Szálhúzásos nyomtatás (FDM)

FDM eljárás során a hőre lágyuló alapanyagot felmelegítik és egy fúvókán keresztül rétegekben felhordják a nyomtató állványra. Az egyes rétegek mindig hozzátapadnak az előzőhöz.

Sztereolitográfiás nyomtatás (SLA)

SLA nyomtatás során az építési területet fényre szilárduló, fotopolimer műgyantával töltik fel, majd egy lézer segítségével rétegről rétegre megkötik azt, amíg a kívánt tárgy elkészül.

Szelektív lézer szinterezés (SLS)

Az SLS nyomtatás szintén por alapanyagot használ az építésre, melyet a készülék először a kívánt rétegvastagságban elterít, amit egy lézersugárral rétegenként először megolvasztanak, aztán megszilárdítanak. Amint egy réteg elkészül, a nyomtatóállvány egy rétegnyivel lejjebb kerül, majd a gép felhordja a következőt. Ez addig ismétlődik, amíg a tárgy elkészül.

Scroll to Top